KANDALLÓ KER - MELEGSÉG ÉS ELEGANCIA AZ OTTHONÁBAN


Vízteres kandalló infó

 

 

 

Kandalló ker

 

 

VÍZTERES KANDALLÓ INFÓ

 

 

A Vízteres központi fűtésre köthető kandallók tökéletesen alkalmasak egész épületek fűtésére.

A tűztérbetét két oldalahátsó falarésze,dupla falu 4 mm. vastag kazánlemezből készül.A dupla lemezfal között ( víz köpeny van ) használat közben keringtető szivattyú forgatja a vizet a fűtésrendszerbenígy a tűztér lemez felülete folyamatos hűtést kap ( üzemi hőmérséklet 60-80 C ). Keringtetés,és víz nélkűl TILOS használni !!!  Ennek köszönhetően  ezek a tűztérbetétek hosszú évek át probléma mentesen üzemelnek.

 

FONTOS a megfelelő teljesítményű tűztér kiválasztása !

Sokszor találkozom azzal a kérésselhogy  nagy alapterületü házba kis teljesítményű tűzteret akarnak beépítenimivel csak ritkán fogják használni.

Mi történik ha nem megfelelő a választás?

Kis teljesítményű tűztér nagy terület kifűtésére. A tűztér képtelen lesz üzemi hőfokra melegíteni a rendszert, a betét belső felülete,és a víz hőmérséklete tartósan alacsony marad, a betét így lekátrányosodikmajd egyre jobban romlik a hatásfoka.

 

Nyitott és zárt rendszerű tűzterek közül lehet választani:

 

ZÁRT rendszerű tűzterek:

 

   Zárt rendszerre köthető tűzterek hátfalába csőkígyó került beépítésre. Túlmelegedés esetén, hideg víz áramlik a csőkígyóbanami így lehűti a túlmelegedett kandallóbetétet.

 

Vízteres kandalló    

Nyitott fűtés rendszernéltúlmelegedés esetén a nyitott tágulási tartályon keresztül távozik a víz.

 Nyitott tágulási tartály

A kandalló betét üzemelhet önálló rendszerbenvagy gázkazánnal kombinálva. Praktikus kiegészítője a fűtés rendszernekpuffertartály beépítése. Így a fűtés üzemeltetése komfortosabbá válik azáltalhogy a tűz kialvása után is biztosított a melegvíz a rendszerben. Fontos a gépészet szakszerű biztonságos kiépítése!

Használható tüzelő anyagok.

- Száraz 20% nedvesség tartalmú kemény fa.

- Fabrikett ( kevesebb szükséges belőle,a nagyobb hőérték miatt )

- Barnaszén  

Fenyővizes fa használata NEM ajánlatos !!!  A vízteres kandalló tűzterek A vízte belső felülete, és a füstgázjóval alacsonyabb hőmérsékletű,( 230-310 C ) mint a hagyományos légfűtéses kandalló betéteknél. Ezért a fenyő gyanta tartalma a kémény járatban lerakódikbeszűkíti és kéménytüzet okozhat, illetve a tűztér belső felületén lerakódikamihatásfok romlását eredményezi.

Vízteres kandallóbetét kémény igénye.

10- 12 KW. 150 mm.

15-19 KW 200 mm.

24-30 KW 220 mm

 Kifűthető terület nagysága.

12 KW.     80-100 m2

15 KW.    110-130 m2

19 KW.    140-170 m2

24 KW.    180-210 m2

30 KW.    210-260 m2 

Az alábbi adatok átlagos belmagasságú,és közepes hőszigetelésü épületekre vonatkoznak

Gépészet.

A tűztérbetétkandalló burkolatba beépítése után is hozzáférhetőnek kell lennie a gépészeti alkatrészeknek. Ezeket célszerű a kandallótól távolabbi kazánházbavagy erre a célra szolgáló helyiségben elhelyezni.

Kimondottan ajánlatos hőmérő beépítéseamelyet jól látható helyre kell elhelyezni. A hőmérő érzékelő szondája a tűztérbetétben levő hőfokot méri. Így nem fordulhat előhogy a víz már közel 100 C.fokos és még mindig raknák a tüzelő anyagot. Ezzel is biztosítva a zavartalan tartós működéstés nem kell mindent az automatikára bízni.

Rövid idő alatt ki lehet tapasztalnimennyi tüzelőanyag szükséges az adott épület kifűtéséhez.

Áramkimaradás esetére ajánlatos szünetmentes tápegységet beépíteniami az áramszünet idején is biztosítja a keringtetést a rendszerben.

 

Segin víz-légfűtés

 

 

Vízteres kandalló bekötése. Rajz és használati útmutató tovább >>

 

Újdonság a légés vízfűtéses ( kombi ) kandalló betét a SEGUIN Francia tűztérgyár  legújabb tűztere. Az alsó része öntvény,légfűtéses. A felső része vízteres. A kettő kombinációja révén a légés vízfűtés is biztosított.Praktikus, csempekandalló építésekor. Ezáltal a csempék sugárzó hőjét, és , a radiátorok által leadott egyenletes meleget is élvezhetjük.

 

 Ujfalusi Ferenc

   Kandallóker

                                   

Share