KANDALLÓ KER - MELEGSÉG ÉS ELEGANCIA AZ OTTHONÁBAN


Kandalló infó

 

 

 

Kandallóker

 

 Kandallókémény szükséglete.

 

Kandalló biztonságos működéséhez elengedhetetlen a megfelelő méretű kémény.Sokszor, nagy teljesítményű kandalló betétet, kis kéményre (14x14 ) kötnek.Ilyenkor a begyújtás szinte lehetetlenné válik.Gyakori a füst visszaáramlás.A 14 x 14-es keresztmetszet, behatárolja a lehetõségeket, de ilyen kéményhez is van megfelelõ tûztérbetét. Az általános kéményméret 200 mm.átmérő de a legnagyobb tûzterekhez már 250 mm szükséges.A 200 mm-es Schiedel vagy Leier kémények tökéletesen alkalmasak szinte bármelyik kandalló biztonságos működéséhez.De egyszerűen kivitelezhető, szerelt saválló kémények is megfelelnek a mai  követelményeknek.

 

Gyakori hiba,mikor a tisztitó nyílást a kandalló felöli oldalra építik. A tisztitó nyílásnak a kandalló beépítése után is hozzáférhetőnek kell lennie!

A tisztítónyílás nem kerülhet arra az oldalra, ahová a kandalló ! Régi tégla kéményeket az új szabályok szerintbéléscsõvel ellátni. Új, téglából épített kémények nem felenek meg a MSZ.nak , ezért csak béleléssel veszik át.

 

Kéményjáratok mérete, kandallókémény

A kémények szabályait a Magyar Szabvány tartalmazza (MSZ-04-82/1-85, MSZ-04-82/2-85).

Néhány  tanács és szabványok :

- A kémény feleljen meg az érvényes szabványokban előírt követelményeknek.
- A kémény kürtőjét TILOS felfelé szűkíteni.

- A kémény tisztítő nyílása hozzáférhető legyen a kandalló beépítése után.
- Gázüzemű kéményre TILOS rákötni szilárd tüzelésű berendezést.
Egy kéményen egy kandallót üzemeltethető.
- Kéményjárat legkisebb magassága szilárd tüzelőanyagnál  4,2 m minimálisan.

Szükséges kéményméretek kandallóhoz.

-150mm : alkalmas kandallókályha, vagy kisméretű tűztérbetét,max 60 cm.széles
-180mm : alkalmas kandallókályhához, 60-70cm széles tűztérbetéthez,             központi fűtéses tűzterekhez15kw-ig 
-200mm : alkalmas 70-80cm széles tűzterekhez, központi fütéses tüzterekhez 15-25kw-ig
-220mm: 80-100cm széles zárt tűzterekhez,vízteres tűzterekhez 25-35kw-ig


Külső égési levegő fontossága.

 

A mai új építésű lakó épületeknél tökéletes szigetelésre törekednek. Ezért az épületeket teljesen leszigetelik, a nyilászárók is hermetikusan zárnak, így friss levegő utánpótlás csak szellőztetéssel biztosított. Ez elegendő is a normál életvitelhez. De amennyiben beüzemelünk egy fatüzeléses kályhát vagy kandallót, azonnal megnő a levegőigény. A kandallók az égés folyamán oxigént használnak, így elszívják a helyiség levegőjét amit valamilyen módon pótolni kell.

 

Ez többféle módon lehetséges. Új építésű épületeknél, az aljzat betonban elvezethető egy légcsatorna ami  közvetlenűl a kandallóbetétre csatlakozhat, így a helyiség levegőjét csekély mértékbenvagy egyáltalán nem fogja használni az égés folyamán. Ez tűztérbetét típusától függAmennyiben ez nem megoldható akár a pincéből is felvezethető, vagy ha külső falhoz kerül a kandalló, ebben az esetben egy fal áttöréssel is megoldható. Amennyiben egyik megoldás sem lehetséges az épület adottsága miatt, akkor a falba vagy ablakba szerelhető légbeeresztő is megoldást nyújthat.

 

Melyik fázisban épüljön a kandalló!


A kandalló ideális beépítési ideje a hideg burkolás, vakolás utáni, festés előtti időszak.
Ajánlott a kandalló alatti padlórészt teljesen leburkolni, mivel a legtöbb kandalló rendelkezik fatárolóval, vagy épp rusztikus,nem egyenletes felületek határolják, ezért utólag nehézségekbe ütközne a burkolat  hozzáigazítása.

Laminált padló esetén,célszerűbb a kandalló beépítés után, lerakni a burkolatot.( kandalló típustól függ ) A már lerakott laminált padló esetén,a padlót takarással védjük az esetleges sérülésektől.  Parkettaburkolat esetén csiszolás és lakkozás előtt ajánlott a kandalló építése, hogy megakadályozzuklakkréteg esetleges sérüléseit.

 


 Folytonégő kandallók.
 

A folytonégő fatüzelésű, légfűtéses kandallóbetét képes 80%-os hatásfokkal működni, egy megrakással akár 10-12 órán keresztül. Folytonégő kandallók csak száraz 20% nedvesség tartalmú kemény fával üzemelnek A frissen kivágott fa nedvesség tartalma kb. 2 évi levegőn száradás után csökken le 20 %-ra.

 

A száraz tüzifa fontossága.

 

Sokan nem is gondolnák,hogy mennyire fontos,hogy a tüzifa megfelelően száraz legyen. A vizes fa elégetése folytonégő kandalló betétekben szinte lehetelen.Az üveget még a leg egyszerűbb betétekben is sokkal jobban kormozza mint a kellően száraz 15-20% nedvesség tartalmú fa.Ehhez két év fedett helyen,levegőn száradás szükséges.

 

A fa nedvesség tartalma.        15    20    30     40   50     %       

A fa fűtőértéke.                    4.3  4,0   3,4    2,9  2,3    KWh/kg

 

 

 

Hogyan növelhetjük a kandalló hatásfokát.

 

Már meglévő,illetve új építésű kandalló hatásfokát hogyan fokozhatjuk

tovább, kiegészítő berendezések beépítésével tovább>>

 

Célszerű még a háztervezés fázisbanvagy az építés elején tanácsadás céljából felvenni velünk a kapcsolatot, így elkerülve a későbbi esetleges problémákat.