KANDALLÓ KER - MELEGSÉG ÉS ELEGANCIA AZ OTTHONÁBAN


Kandalló kémény- Saválló szerelt kémény

 

Utólagos kandalló kémény a legegyszerübben.

 

A kémény szabályok folyamatosan változnak,szigorodnak. A mostani előírások szerint tégla kéményre új tüzelő berendezés már nem köthető.

Azaz hiába van egy téglából épült kéménye, ami még használva sem volt,az ma már nem használható,vagyis bélelés nélkül nem.

 

Szerencsés esetben a kémény 25x25 cm. amibe 220mm vagy 200 mm-es saválló béléscső simán belemegy.

Rosszabb esetben 14x14-es a kémény amibe megfelelő méretű béléscsövet nem lehet belehúzni.

 

Ebben az esetben is van megoldás. Egy "szereltkéményt viszonylag egyszerű módon  meg lehet építeni .

Ezekhez a kéményekhez viszonylagos csekély súlyuk miatt alapozás nem szükséges,csupán egy fali konzol ami az egész kémény súlyát megtartja. Ezért elhelyzése szinte bárhova megoldható, ahol a födémet át lehet törni, vagy külső falon kivezethető.

 

 

                                        

 

     A kémény tisztító ajtóbeépítés után                Kémény tisztító nyílás a kandalló hátsó falába került.

    is hozzáférhető legyen.

 

Szerelt kémény  esetén a saválló belső cső hőszigetelést kapamit lemez burkolat takar. Ha a kandalló burkolat takarja a  kéményt akkor az egészből semmi nem látszik.

De ha az elhelyezése csak úgy oldható meg,hogy látható helyre kerülebben az esetben esztétikus nem éghető anyaggal elburkolható.

 

Új ház építése eseténcélszerű ha már tervezési fázisban felkeresnek, tanácsadás céljából az említett problémák elkerülése végett. A ma kapható tűztérbetétek nagy része 200 mm-es kéményre köthető, de nagyobb méretű, vagy több oldalt üveges tűzterek kéményigénye 250 mm. Ezt célszerű figyelembe venni a kémény kiválasztásakor.

 

KANDALLÓKER

Ujfalusi Ferenc